Kali Silat Evolution

Kali Silat Evolution (voorheen Kali Sikaran) is een moderne vechtsport ontworpen door Dakilang Guro Jeff Espinous. Het is een samenstelling van verschillende Filipijnse en Zuid Oost Aziatische Krijgskunsten.

De stijl bestaat uit een aantal subsystemen.

Deze subsystemen zijn: Panantukan (Filipijns Boksen), Sikaran (Filipijns Kickboksen), Sinawali (Dubbel stok), Solo Baston (Enkel Stok), Daga (Mes), Espada Y Daga (Zwaard en Dolk), Kadena de Mano (Filipijns Trapping Hands), Dumog (Filipijns Grappling).

In Kali Silat Evolution worden deze concepten met elkaar verweven om een complete en effectieve krijgskunst te vormen. Elke verbetering in het ene aspect van Kali Sikaran zorgt voor directe progressie in de andere aspecten.

De training van zowel gewapende als ongewapende technieken zorgt voor een goede ontwikkeling van snelheid, coördinatie, conditie, kracht en reflexen die zelfverdediging en vechttechnieken ondersteunen. De Kali Silat Evolution beoefenaar is getraind om zich aan elke situatie aan te passen.

Subsystemen:

Panantukan.

Het Filipijns boksen wordt ook wel Dirty Boxing genoemd en is gericht op zelfverdediging. Er worden bokstechnieken, lage trappen, ellebogen, knieën en kopstoten gebruikt.

Sikaran.

Deze technieken zijn vooral afkomstig van Thai en Kickboksen en Savate.

Sinawali.

Dit betekent verweven. Er worden drills met 2 stokken gebruikt om de coördinatie te verbeteren.

Solo Baston.

Hierbij worden slagen, blokken, klemmen en ontwapeningen getraind.

Daga.

Er wordt vooral verdediging tegen mes getraind.

Espada Y Daga.

Het in flow trainen met een lang en een kort wapen. Hierbij leer je te werken met je afstand.

Kadena de Mano.

Ketting van handen. Het vastpinnen(trapping) van de armen van de aanvaller om een tegenaanval te maken. Er wordt hier veel getraind vanuit de Hubud Drill.

Dumog.

Hierin worden worpen, klemmen, verwurgingen en grondvechten getraind.

 

Andere systemen.

Er wordt getraind in het Kali Silat Evolution programma. Maar daarnaast zal in de les ook regelmatig aandacht worden besteed aan technieken en concepten uit andere (Filipijnse) krijgskunsten.  Zoals: Doce Pares Eskrima, Filipino Knife Fighting, Jeet Kune Do, Pencak Silat Concept, Cinco Tero Escrima, Aikido, Ju-Jitsu, Tomahawk en Karambit. Dit wordt gedaan om dieper op een aantal aspecten in te gaan.